miercuri, 4 august 2010

La joacă prin dulapul cu băuturi

Sticle de alcool

Să fim serioşi, viaţa fără alcool este o adevărată dramă. Însă alcool de bună calitate. Oamenii obişnuiţi beau mult dar nu ştiu să-şi aleagă licorile. La fel ca şi în cazul tutunului, cred că un top al băuturilor mele preferate poate fi un ghid util consumatorului începător (sau avansat!). Vă avertizez, însă, că nu recomand consumul fără măsură sau combinaţiile (de regulă nereuşite) între băuturile descrise mai jos.

10. Liqueur Drambuie este un alcool nobil, rudă apropiată a whisky-ului. Numele vine de la expresia An Dram Buidheach, adică "băutură ce satisface". Are un gust dulceag (dar foarte plăcut în combinaţie cu gheaţă şi scotch whisky - binecunoscutul cocktail Rusty Nail) datorat mierii şi extraselor de ierburi din compoziţie. L-am descoperit în 1997 în Spania şi mi-a plăcut foarte mult.

9. Pálinka Vilmos este prietena mea de 10 ani! Ne-am cunoscut în 2000 la Şumuleu-Ciuc şi de atunci suntem mereu împreună - mai precis, există întotdeauna o sticlă de Vilmos în dulapul de băuturi. Vilmos îşi trage numele de la perele Williams (ingredientul principal!) şi este produsă de compania maghiară Zwack încă din 1790 (sub numele alternativ Vilmoskörte). Spre deosebire de pălinca românească, are un gust delicat şi uleios, o aromă puternică de fructe şi o culoare palid-gălbuie.

8. Irish Whiskey Jameson: mai bun decât scotch-ul (în opinia mea, desigur), whiskey-ul irlandez are un gust aparte, plăcut şi dulceag, comparativ cu verişorul său scoţian. Nu este un ingredient recomandat pentru cocktailuri, însă poate fi băut straight fără griji sau dureri de cap. În decembrie 2005, am reuşit să aduc 9 sticle de alcool (printre care 3 sticle de Jameson) din Serbia şi din celebrul duty-free de la Stamora Moraviţa!

7. Chartreuse - după cum bine spunea Quentin Tarantino în "Death Proof" - este prima băutură care a dat numele unei culori (verde Chartreuse). Călugării din ordinul cu acelaşi nume o fabrică încă din secolul XVII în sudul Franţei. Are un gust foarte cool: este - în acelaşi timp - dulce, iute şi uşor amărui. Din păcate, se găseşte foarte rar (chiar deloc) pe aceste meleaguri. Este un bun digestiv dar eu recomand să o beţi seara, nu mai mult de două shot-uri.

6. Malibu Rum este produs în Barbados, uşor diferit de celelalte mărci (Bacardi, Havana Club) prin faptul că are aromă de nucă de cocos. Iniţial, era destinat să uşureze durata de "producţie" a unei Piña Colada, însă a avut succes şi fără alte combinaţii. Este adaosul perfect pentru Coca-Cola şi nopţile fierbinţi de vară, alături de o felie de lămâie verde, multe cuburi de gheaţă şi - bineînţeles - o prezenţă feminină.

5. Bourbon Whiskey Jack Daniel's (Single Barrel) - varianta nobilă a celebrului whiskey, ceva mai tare şi cu gust pronunţat. Bourbon este un whiskey ce îmbătrâneşte în butoaie de lemn, folosite anterior la depozitarea de sherry. De aici se obţin aroma specială şi gustul specific al acestei băuturi ce se fabrică în Kentucky sau Tennessee (cazul lui Jack Daniel's).

4. Tequila José Cuervo Especial (Silver) se deosebeşte de celelalte produse similare prin gustul său uşor afumat ce aminteşte de mezcal. Este perfectă în cocktailuri (Margarita, în special) dar şi fără nimic altceva decât sare şi felii de lămâie într-o lungă serie de shots. Se fabrică în Mexic încă din 1795 şi face parte din celebrul trio "The Three J's": Jack (Daniel's), Jim (Beam) & José (Cuervo) - familiar băutorilor rafinaţi din sudul Statelor Unite.

3. Vodka "S Serebrom" am descoperit-o în Armenia cu ocazia unei întâlniri de lucru :) la un jazz-bar de sorginte rusească. Între Katiuşa, Ocii Ciornîi şi două clătite cu carne am reuşit să bem - 4 oameni - 3 sticle de S Serebrom în câteva ore. Este, fără îndoială, cea mai bună vodcă pe care am băut-o vreodată. Nu ameţeşte şi nu provoacă vreo durere de cap. Sticla conţine, pe fundul ei, un bănuţ de argint. Se bea, precum toate vodcile din lume, la o temperatură cât mai mică (se ţine ore bune în congelator) şi se combină obligatoriu cu ceva de mâncare.

2. Cognac Ararat "Nairi" - fără discuţie, cel mai bun cognac pe care l-am băut vreodată. Mulţi spun că armenii fabrică cel mai bun cognac din lume. Sunt întru totul de acord cu asta. Compania Ararat - în prezent sub patronat francez - este producătorul tradiţional de cognac în Armenia. Nairi este vârful de gamă, un cognac bătrân (are 20 de ani!) dar minunat. Senzaţiile pe care le trăieşti când delicioasa licoare se prelinge dinspre buze către stomac sunt unice: o aromă specială, un gust delicat şi pătrunzător, o căldură plăcută în tot corpul. Disponibil, din păcate, doar în Armenia şi spaţiul ex-sovietic sau în magazine online.
Update: se poate cumpăra şi în România de aici.

1. Bourbon Whiskey Wild Turkey (Rare Breed). Dacă aş fi un poet cu oarecare talent, i-aş scrie o poezie - atât este de bun! Nu are nici un cusur - închis la culoare, aromă inimitabilă, un gust fabulos şi - mai ales - o senzaţie deplină de good life… Un pahar de Rare Breed se savurează pe terasele din Cannes sau Menton, pe băncile debarcaderului din Marbella sau în lounge-urile confortabile din Bodrum, alături de jet set-ul ce colindă în lung şi-n lat Marea Mediterană. Rare Breed este varianta "premium" de bourbon Wild Turkey. Nu este o băutură ieftină, însă face toţi banii. L-am regăsit după mulţi ani în magazinele de alcool fără taxe din insula Kos şi le-am cam golit stocul.