marți, 10 august 2010

De la HotNews la ColdNews

Prin anul 1999-2000 apărea RevistaPresei.ro, un proiect jurnalistic extrem de ambiţios al Asociaţiei Editorilor de Presă Online - iniţial sprijinit (finanţat?) de Soros Open Network prin defuncta Fundaţie Concept. Proiect ce a înghiţit, printre altele, finanţări consistente din diverse programe europene (vezi acest tabel cu câteva din finanţările obţinute de AEPO). Iniţial, site-ul www.RevistaPresei.ro înlocuia cu succes vraful de ziare de pe masa celor ce se ocupă cu monitorizarea presei scrise. L-am adoptat de la bun început pentru că oferea tot ce era mai bun (ştiri, articole, editoriale etc.) din majoritatea ziarelor naţionale din România - ştiri proaspete la prima oră cu un singur click!

Prin 2005, RevistaPresei.ro a suferit un rebranding şi a devenit HotNews.ro - mai mult, site-ul nu mai conţinea doar articole preluate din alte publicaţii ci şi materiale proprii. Până aici, toate bune şi frumoase. De anul trecut, însă, HotNews a suferit o bruscă şi inexplicabilă schimbare de atitudine: de la o poziţie neutră, obiectivă şi - deci - admirabilă, către o abordare vizibil partizană a tematicilor legate de preşedinte şi partidul de guvernământ. Mai mult, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009, HotNews a fost în mod clar alături de Traian Băsescu.

Dacă nu mă credeţi, (re)citiţi o selecţie de articole (din arhiva HotNews), toate publicate în preajma alegerilor prezidenţiale din 2009: Patriciu, opere complete, Revoluţia prostului gust sau Relaxaţi-vă cu ei. Autorii articolelor - doi dintre jurnaliştii online de prim-plan ai HotNews.

ColdNews

După ce am înghiţit - cu greu şi fără bucurie - trecerea HotNews-ului (pe care, repet, îl urmăresc constant de 10 ani încoace) în zona de influenţă Băsescu - PD-L, de ceva vreme urmează faza a doua: intoxicări - imi place teribil cuvântul ăsta - cu sau fără intenţie, având ca subiect chestiuni sensibile: lupta cu fast-food-ul nesănătos, dezbateri despre agroturism la Roşia Montană (în loc de cianuri şi alte nasuleli), binefacerile traiului în afara oraşului şi aşa mai departe. O mixtură de idei relativ cool (sau ce se doresc a fi cool) şi atitudini voit educative în aceeaşi direcţie, ce încearcă să contrabalanseze propaganda - e drept, subtilă - filo-pedelistă.

Mă amuză genul acesta de abordare superficială (însă în mod voit scolastică) a unor evenimente neimportante - cum ar fi, de exemplu, vizita lui Barack Obama, cu sau fără Medvedev, la un restaurant fast-food. Pe un blog păstorit de HotNews, bineînţeles. Sau rubrici / proiecte online precum SmartWoman, Think Outside The Box / Experimentul Caveman etc. - ce pornesc de la bloggeri asociaţi site-ului sau de la diverse articole publicate anterior. Bloggerii bonjourişti din zilele noastre nu-şi puteau intitula proiectele în limba română (cum sună, oare, FemeieIsteaţă, Gândeşte în Afara Bostanului sau Experimentul "Omul Cavernelor"?), iar conţinutul este, fireşte, inspirat de ideile altora. De peste ocean, bunăoară. Bref: scurte manipulări lipsite de originalitate, generate de tineri sau mai-puţin-tineri bloggeri dezamăgiţi că nu şi-au luat tălpăşiţa din România la momentul potrivit.

O altă constatare tristă: HotNews nu mai este aşa fierbinte ca de obicei. Totuşi, încă navighez - zilnic - printre articolele lor. Mai degrabă din inerţie decât dintr-un interes real pentru informaţiile publicate de ei. Sau, poate, în speranţa că într-o bună zi îşi vor recunoaşte păcatele şi-şi vor asuma rolul iniţial, acela de jurnalişti independenţi şi maximum de obiectivitate.

Offtopic: A propos de Barack Obama şi mult-hulitul cheeseburger… De regulă, deontologii alimentaţiei sănătoase sunt, în cel mai bun caz, neofiţi ai gastronomiei de bună calitate. Cu alte cuvinte, habar n-au ce e cu adevărat bun. Nu neapărat de mâncare, dar şi în viaţă. Un cheeseburger nu este neapărat fast-food, însă dacă ai consumat aşa ceva doar la McDonald's sau Burger King poţi fi tentat să tragi concluzii greşite. Aşadar, cine spune că grăsimile, alcoolul şi tutunul dăunează sănătăţii are perfectă dreptate. Ferice de cei ce nu au fumat ţigările greceşti Origin, celebrele Pall Mall fără filtru sau trabucurile din tutun de provenienţă cubaneză! Să fie sănătoşi triştii amatori de salate şi legume fierte, nu experţii în muşchi de vită sau degustătorii de köfte şi döner kebab! Trăiască băutorii de nectar şi bere fără alcool, jos dependenţii de Coca-Cola şi obsedaţii de Wild Turkey, Armagnac sau Mezcal!